15 Nisan 2014 Salı

Köszöntünk Mindenkit Észak-Ciprusi Turisztikai oldalunkon!


Észak-Ciprus, hivatalosan az Észak-ciprusi Török Köztársaság (törökül Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) egy de facto független állam, bábállam, amely Ciprus szigetének északi harmadán terül el.



Nicosia (törökül Lefkoşa, görögül Λευκωσία [Lefkoszía]) északi fele az Észak-ciprusi Török Köztársaság területén található, a város mindkét ország fővárosa.

Az ország a Földközi-tenger keleti medencéjében fekvő Ciprus szigetének északi részén fekszik, területének 37%-án. Mivel a sziget az ázsiai kontinentális talapzaton található, így földrajzi szempontból Ázsiához tartozik.

Last minute Észak-Ciprus utazás és nyaralás ajánlatokat keres? Böngéssze át akciós észak-ciprusi üdüléseinket, hogy megtalálja az Önnek legszimpatikusabb utazást. Barangolja be a Földközi-tenger mediterrán partvidékét, élvezze a szikrázó ciprusi napsütést, sétáljon nagyokat hangulatos kikötőkben és óvárosi utcákon!

 Délen és nyugaton a zöld vonal nevű ENSZ-csapatok által felügyelt övezet választja el a Ciprusi Köztársaságtól. Szomszédos délkeleten Dekélia brit katonai bázissal is. A sziget északnyugati partján Erenköy exklávé tartozik még hozzá.


Oldalunk egy "nemlétező" ország bemutatásával, kulturális értékeivel, okatási rendszerével, és legfőképp turisztiaki értékeinek és adottságainak népszerűsítésével foglalkozik.

Célunk, hogy mindenki számára megismerhetővé tegyük e politikailag nemlétezővé kikiálltott országot.

Feladatunk nem könnyű, hiszen a politikai okok miatt hivatalos diplomáciai képviseletet nem lehet fenntartani a két ország között. Épp ezért zárkózunk el mindenféle politikai nézettől és önkéntes alapon kizárólag az ország értékeivel foglalkozunk.

Magyarországon jelenleg egyetlenek vagyunk, akik naprakész információkkal tudunk szolgálni Észak-Ciprusról. Segítünk minden kedves érdeklődőnek, akik Észak-Ciprust választották célállomásként, legyen az egyéni utazás vagy munkavállalás, akár hosszú távon letelepedés. Segítséget tudunk nyújtani minden olyan utazási iroda részére is, akik Észak-Ciprust kívánják forgalmazni az elkövetkező szezonokban. 2012-ben a Taurus Reisen Utazási Irodát segítettük információkkal. Kapcsolatunk folyamatos, de nem állunk szerződéses viszonyban az irodával, így útjaikat sem értékesítjük.

2014-tól Észak-Ciprus legnagyobb Tour Operátor cégének az Örnek Holidays-nek és a tulajdonát képező Live Travel saját szállás, csomag és repülőjegy foglalási rendszerével dolgozunk, így minden érdeklődő saját maga tudja összeállítani saját nyaralását a Live Travel Hungary weboldalán keresztül. 

Továbbá lehetőség van egyéni igények figyelembevételére is.  Cégek, klubbok, magánszemélyek, Touroperátorok és utazásközvetítők egyaránk felkereshetnek. Mindenki részére a legoptimálisabb lehetőségeket biztosítjuk.

Oldalunk egyes tartalmainak megtekintése regisztrációhoz kötött. A regisztráció visszaigazolása után ezen tartalmak is elérhetővé válnak. Megértésüket köszönjük!























Ciprus tele van jobbnál jobb, úszkálásra és napozásra alkalmas hellyel. Aki felturbózná a nyaralását, annak érdemes felkeresnie Famagustát.

Hivatalos pénznem
Cipruson 2008. január 1. óta a fizetési eszköz az euró (az északi régióban a fizetőeszköz török líra). Hitelkártyák esetében általában a dombornyomásos kártyákat fogadják el.

Hivatalos nyelv
Görög és a török (északon). Szinte mindenütt értenek angolul is. A szállodák előszeretettel alkalmaznak magyarországi munkavállalókat. Az országban élő nagyszámú orosz közösséggel az orosz nyelv használata is egyre jobban elterjedt. 

Áram
220 V, 50 Hz. Hárompólusú konnektorhoz adapter szükséges. 

Egészségügyi ellátás
Védőoltás nem szükséges. A szállodákban a csapvíz iható, azonban elsősorban az ásványvizet javasoljuk fogyasztásra. Ciprusra érkezés előtt ajánlatos átfogó biztosítást kötni, de legalább az Európai Egészségbiztosítási Kártyát kiváltani. 
Ez utóbbi azonban csak az állami egészségügyi intézmények igénybevételére, sürgősségi ellátásra jogosít és általában alacsony színvonalú. Az erős napsugárzás miatt javasoljuk magas fényvédő faktorú napozókrémek használatát. 

Közlekedés
Az egyes városok között rendszeres távolsági autóbuszjáratok közlekednek, az üdülőhelyeket pedig félóránként-óránként kötik össze autóbuszjáratok. Cipruson balra hajts van, ezért a gyalogos közlekedés és autóvezetés nagy figyelmet kíván. Hétvégeken, illetve ünnepnapokon az autóbuszjáratok ritkított menetrenddel (vagy egyáltalán nem) közlekednek. Amennyiben igénybe veszik az üdülőhelyeket összekötő autóbuszjáratokat, úgy kérjük, figyeljék, hogy az út melyik oldalán szállnak fel. Az autóutak és autópályák igen jó minőségűek az egész szigeten. Kisebb távolságokra kedvelt közlekedési eszköz a taxi. Mindenütt lehet bérelni személygépkocsit, motorkerékpárt. A járművek bérlésének feltétele a nemzetközi jogosítvány felmutatása. Amennyiben kismotort vagy autót kíván bérelni, feltétlenül kössön teljes körű casco biztosítást. 

Ételek

A ciprusi konyha különleges, egészséges, és nem terheli meg a szervezetet. Az ételek mediterrán görög-török jellegűek. Legjellegzetesebb az ún. meze, amelyből kétféle létezik: húsmeze (meat meze) és halmeze (fish meze). Ez egy ételkombináció, amelyben kb. 10-15-féle kis tálakban felszolgált hideg vagy meleg ételek szerepelnek: mártások, saláták, sajtok, húsok. 
CIPRUS, A SZERELEM SZIGETE

Ciprus - Aphrodité, a szerelem és a szépség istennõjének hazája. 

A Földközi-tenger legkeletibb szigete három kontinens metszéspontjában fekszik. Egész évben süt a nap, változatos a táj és a konyha, a szállodák színvonala magas, az emberek szívélyesek és vendégszeretõk. Ciprus teli van az õsi kultúra és a mozgalmas történelem emlékeivel.

Egy tanáccsal kezdeném azok számára, akik ciprusi kirándulásukat az északi részen kezdenék: az útlevelüket felejtsék el, és a személyigazolványukat használják. Vízum szükséges a határátlépéshez, ám csak ki kell tölteni egy papírt, amelyre kapunk egy pecsétet, és már mehetünk is. A rossz nyelvek szerint a déliek nem engedik be azt a külföldit, akinek az útlevelébe bekerül az északiak pecsétje, hiszen Törökországon kívül a világon egy állam sem ismeri el az Észak-ciprusi Török Köztársaságot. Magyarországnak nincs diplomáciai képviselete az északiaknál.
Fügefa-öböl Famagustától délre található. Nevét az árnyékot adó fákról kapta.

Fügefa-öböl Famagustától délre található. Nevét az árnyékot adó fákról kapta.

Béke van
Ha valaki bármilyen „harci helyzettől” tartana, és csak emiatt hagyná ki azt az élményt, amelyet Észak-Ciprus nyújthat, az megnyugodhat, hiszen béke honol az egész szigeten, és kiváló a közbiztonság – derült ki a Life Reisen Utazási Iroda által szervezett utunkon. Érdemes még itthon eurót váltani, mert ha kint veszünk, az sokkal többe kerül. Az északi részen ugyan a török líra a hivatalos pénznem, ám a tapasztalatok szerint a legtöbb helyen elfogadják az eurót is.

Kalandozás
Ciprus tele van jobbnál jobb, úszkálásra és napozásra alkalmas hellyel. Aki felturbózná a nyaralását, annak érdemes felkeresnie Famagustát, Ciprus legnagyobb kikötővárosát. Az egykor népszerű üdülőövezet egy része ma leginkább Csernobilra hasonlít, hiszen a városrészt 1974. július 15-én közel 200 ezer görög hagyta el, mert menekülnie kellett. Ezek az emberek úgy gondolták, csak pár órára, legfeljebb néhány napra kell elhagyniuk otthonaikat, ám azóta sem térhettek vissza. Minden ugyanúgy van, mint amikor elmenekültek a lakosok: a szekrényekbe akasztott vállfákon ruhák lógnak, és az otthagyott játékok is várják egykori kis gazdáikat.


Magyarország Nagykövetsége Nicosia, Cyprus

Nagykövet: Dr. Botos Balázs

Konzul: Takács Róbert

Gazdasági felelős:

Takács Viktória Eszter

A nagykövetség címe:
Prodromou & 2 Demetracopoulou Str.
3rd floor, Antonis Zenios Tower,
1090 Nicosia, Cyprus

Tel: (+357) 22- 459 130 vagy 22- 459 131
Ügyeleti mobil: (+357) 99- 486 468.
Fax: (+357) 22- 459 134
E-mail: huembnic@cytanet.com.cy vagy hudhmnic@cytanet.com.cy (konzuli és gazdasági kérdések)

Konzuli fogadóóra:  hétfő, szerda, péntek 9.00 - 11.00.

Konzuli kerület: Ciprus (az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot Magyarország nem ismeri el, így az északi területeken a konzuli segítségnyújtás lehetősége korlátozott)

A nagykövetség GPS elérhetősége:

35°09’46.98’’ É
33°20’53.29’’ K

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder